6.3.12

Ο ΒΩΜΟΣ ΤΩΝ ΔΩΔΕΚΑ ΘΕΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΛΕΟΥΣ

Πριν ένα χρόνο ανακαλύφτηκε στο τμήμα μεταξύ των σταθμών Μοναστηρακίου και Θησείου, κατά την διενέργεια εργασιών προς αποκατάσταση των σιδηροδρομικών γραμμών, ο Βωμός των Δώδεκα θεών και του Ελέους.
Πραγματικά πρόκειται για μια σπουδαία αρχαιολογική ανακάλυψη που έγινε στις αρχές του 20ου αιώνα. Έκτοτε ξεχάστηκε και επανήλθε στην επικαιρότητα μετά από πολλές δεκαετίες. Είναι το πιο σημαντικό εύρημα της εύρυθμης λειτουργίας του αθηναϊκού Κράτους, και δείγμα τι σημαίνει «θεία» δικαιοσύνη.
Αλλά ας κάνουμε μια διαδρομή στον ένα χρόνο που πέρασε για να δούμε τα κατορθώματα των ελληνολατρών αλλά και των βαρβάρων.
Οι καλοί ελληνολάτρες, όπως πράττουν πάντα ήχησαν τα τύμπανα του πολέμου. Τα ιερά μας δεν πρέπει να τα αγγίξεις κανείς βάρβαρος. Ο Βωμός δεν πρέπει να μετακινηθεί από εκεί, διότι τα ιερά όταν μετακινούνται χάνουν το ενεργειακό τους πεδίο, η θέση τους είναι αδιαπραγμάτευτος.
Και το πλέον αμίμητο: δεν πρέπει να μετακινηθεί από εκεί διότι ήταν το σημείο απ’ όπου ξεκινούσαν και μετρούσαν τις αποστάσεις μεταξύ των πόλεων.
Επίσης όχι μόνο να μη μετακινηθεί ο Βωμός, αλλά ακούστηκαν και οι πλέον τραγελαφικές λύσεις: α) να σκαφτεί υπόγειος σήραγγα και να περάσει από κάτω το τρένο, β) να γίνει υπέργειος γέφυρα για να περάσει από πάνω ο σιδηρόδρομος. 
Ολονυχτίες με φρουρές από την μια πλευρά, συζήτηση για τη συζήτηση, μερικοί από τους ελλαδέμπορους είχαν και της απαραίτητες ΕΑΜικές ντουντούκες, έτσι για να ανεβαίνει η αδρεναλίνη. Έλεγαν και τι δεν έλεγαν.
Εν τω μεταξύ οι Τριάκοντα (τι τριακόσιοι το ίδιο κάνει) Τύραννοι βύθιζαν την Ελλάδα στην καταστροφή. Οι καλοί όμως αμετακίνητοι στις θέσεις τους έδιναν τον νυν υπέρ πάντων αγώνα, για τα ιερά και τα όσια της φυλής. (Βλάκα όχι της οδού Φυλής). Κατέφυγαν στη δικαιοσύνη, που ευτυχώς, εκείνη την ημέρα ο Δίας φρόντισε να μην έχει τα μάτια κλειστά. Οι εχθροί κατατροπώθηκαν, έτσι έβαλαν την ουρά στα σκέλια κι’ ακόμα τρέχουν.
Απ’ την μία πλευρά οι καλοί, κι’ από την άλλοι οι ραβδούχοι των Τριάκοντα Τυράννων του Κριτία, που ήταν μάλιστα και μαθητής του γνωστού μας Σωκράτη, και θείος του Πλάτωνα, του φιλοσόφου, θυμάστε εκείνο το καλό παιδί που αγάπησε τόσο πολύ τους Αθηναίους που μέσα σε ένα μήνα έστειλε στον άλλο κόσμο για ανάπαυση 1.500 αθηναίους. Έριχναν ξύλο, πολύ ξύλο, το έκαναν, λένε οι πληροφορίες, με τον ίδιο τρόπο που ο Τύραννος Κριτίας έδωσε εντολή στους ραβδούχους της εποχής του, να κατεβάσουν τον Θηραμένη από το βήμα της εκκλησίας του Δήμου για να τον συνετίσουν, στέλνοντάς τον στο άλλο κόσμο. Οι καλοί τραβήξανε και βίντεο για να δείχνουν το ξύλο που φάγανε στα blogs τους.
Σκηνές απείρου κάλους. Να δερνόμαστε γιατί το σπουδαίο αρχαιολογικό εύρημα, βρίσκεται δίπλα στις γραμμές του τρένου, και δεν πρέπει να μετακινηθεί από τη θέση του. Πληροφορίες και λεπτομέρειες για τα γεγονότα μπορείτε να αντλήσετε από το διαδίκτυο.
Αλλά ας πάρουμε και τη σοβαρή πλευρά του ζητήματος. Πράγματι είναι ένα και μοναδικό εύρημα που η θρησκευτική, συναισθηματική και κοινωνική του διάσταση, διαφεύγει από τους ουρλιάζοντες –δήθεν– γνώστες θεματοφύλακες της αρχαίας αθηναϊκής ιστορίας.
Ο Βωμός αυτός είναι ένα ζωντανό, ολοζώντανο κομμάτι της ιστορίας του αθηναϊκού κράτους. Ο οποιοσδήποτε πολίτης που κατηγορείτο για κάποιο αδίκημα,  εφ’ όσον στεκόταν στο Βωμό και τον αγκάλιαζε, εθεωρείτο Ικέτης, και βρισκόταν υπό την προστασία των Θεών.
Χωρίς ίχνος υπερβολής, είναι ο διασημότερος Βωμός της Ελλάδος, και μπορεί να γίνει Παγκόσμιο κέντρο προσκυνήματος ακόμα και σήμερα, αν αξιοποιηθεί.
Στον Βωμό αυτό προσέπεσε ΙΚΕΤΗΣ, ο γίγαντας τραγωδός Αισχύλος, όταν κατηγορήθηκε ότι κοινοποιεί στοιχεία από τα Ελευσίνια Μυστήρια.
Το όνομά του Αισχύλου, είναι πασίγνωστο στα πέρατα του κόσμου. Οι θαυμαστές του, ειδικοί και μη είναι εκατομμύρια. Απ’ όλα τα μέρη του κόσμου θα συνέρεαν για να δουν από κοντά το μνημείο.
Κι’ εμείς τι κάνουμε; Χτυπιόμαστε οι καλοί με τους κακούς, γιατί; Γιατί η άγνοια, η ημιμάθεια, ο εγωισμός,  είναι επικίνδυνοι σύμβουλοι. Οι καλοί που κρατούσαν τις ντουντούκες και ύψωναν τη φωνή τους ουρλιάζοντας εναντίων των «κακών», θα ήταν χρησιμότεροι αν μελετούσαν και κανένα βιβλίο χωρίς εμπάθεια, βλέποντας παντού φαντάσματα και εχθρούς, ως άλλοι χριστανοδημοκράτες.

Προτείνουμε το αυτονόητο

Να μεταφερθεί ο ιερός Βωμός σε απόσταση είκοσι (20) μέτρων από σημείο που βρίσκεται, μέσα στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας αγοράς και να ενσωματωθεί στον περιβάλλοντα χώρο. Φυσικά να φωτιστεί με τις απαραίτητες γνώσεις, ώστε ν’ αναδειχθεί το συγκινησιακό, θα έλεγα το συναισθηματικό φορτίο που ενυπάρχει σ’ αυτόν τον αθάνατο ιερό Βωμό.
Τις δύσκολες ώρες που περνούν οι ανεγκέφαλοι Έλληνες, χρειάζονται προτάσεις ρεαλιστικές και ιδέες εφαρμόσιμες, όχι κραυγές, ούτε ακραίες, άκαιρες και  ανεφάρμοστες προτάσεις.
Θα ομονοήσουμε επιτέλους ώστε να φανούμε χρήσιμοι στην πατρίδα και όχι γιά το μαγαζάκι μας;

Ελλάδα Μάρτιος 2012
Κωνσταντίνος
«Ο Επισκέπτης»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου